Waarvoor lopen we?

Er zijn wereldwijd nog nooit zo veel mensen tegelijk op de vlucht geweest als op dit moment. Een recordaantal van 71 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog en conflict.

Zij hebben dringend hulp nodig, in de vorm van bijvoorbeeld schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. Hiervoor lopen we met elkaar de Nacht van de Vluchteling.

Gemiddeld slaan er elke dag 44.500 mensen op de vlucht. Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat dus elke 2 seconden een man, vrouw of kind op de vlucht. Bijna twee derde van het aantal mensen op de vlucht blijft in hun eigen land en zijn binnenlands ontheemd.

'Van de wereldbevolking is 1 op de 108 mensen op de vlucht'

Voor het zesde jaar op rij stijgt het aantal vluchtelingen wereldwijd: 70,8 miljoen mensen. Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht voor oorlog, conflicten en onderdrukking. In 2018 alleen al sloegen 13,6 miljoen mensen op de vlucht. Dat zijn 25 mensen per minuut.

Waarvoor loop je?
Door mee te lopen met de Nacht van de Vluchteling kun je vluchtelingen helpen door je te laten sponsoren. Hoe meer geld je ophaalt, hoe meer noodhulp we met elkaar kunnen bieden. Wist je dat elke loper in 2018 maar liefst 15 vluchtelingen heeft geholpen? Uiteindelijk willen we een zo hoog mogelijk bedrag voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemdenin crisissituaties.

GEEFVOORBEELDEN

Noodonderdak
In vluchtelingenkampen over de hele wereld verstrekken we materialen, zodat families een dak boven hun hoofd hebben. Voor 25 euro hebben twee families noodonderdak. Ze ontvangen materialen als touw en zeil, die ze nodig hebben om zelf onderdak te bouwen. Voor elke 12,50 euro extra steun je een extra familie met een dak boven hun hoofd.

Medische zorg na een ramp
Voor 50 euro zorg je voor snelle toegang tot medische zorg en medische apparatuur voor kwetsbare gezinnen: een opvouwbare brancard, inzetbaar in conflictgebieden als Syrië en Irak, beschermende kleding voor medisch personeel en antibiotica voor de behandeling van cholera en tyfus in landen als de Centraal Afrikaanse Republiek.

Aansterken met noodvoeding
Ondervoeding is in veel vluchtelingencrises een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen. Plumpy’Nut is een calorierijke superpindakaas, vol voedingsstoffen. Voor 6 euro zorg je dat een zwaar ondervoed kind een weeklang kan aansterken.met meerdere zakjes per dag.

Schoon  en veilig drinkwater
Toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen voorkomt uitdroging en vermindert dodelijke ziektes. Zeker op drukke plaatsen, zoals vluchtelingenkampen. Drinkwater is onmisbaar om te (over)leven! Voor 100 euro kunnen drie mensen, gevlucht voor oorlog en geweld, een jaar lang gebruik maken van schoon en veilig water.

Bouw mee aan een nieuwe klas
In landen als Libanon en Zuid-Soedan zorgen oorlog en conflict dat veel kinderen niet meer naar school kunnen. Help mee om jongens en meisjes in oorlogsgebieden terug in de schoolbankjes te krijgen. Want een terugkeer naar school is ook een terugkeer naar een stabiel en normaal leven. Voor 225 euro kun je een school helpen heropenen. Of bouw je mee aan een klas, inclusief leraar of lerares, tafels en stoelen, krijtborden en andere materialen.

Made with by Kentaa
Delen